Radon er en fargeløs radioaktiv gass, uten lukt eller smak, som siver inn i huset gjennom grunnen. I følge NGU (Norges geologiske undersøkelser) er det ca. 175 000 boliger i Norge med for høye radonverdier. 300 mennesker i Norge dør av lungekreft årlig som følge av radonstråling.
Radongassen dannes av naturlige radioaktive stoffer i berggrunnen, og i noen tilfeller kan radon også komme fra brønnvann, visse bygningsmaterialer (steinheller, betong osv.), eller fra transporterte fyllmasser. Norge er et av de landene i verden som har høyest konsentrasjon av radongass i inneluft. Dette skyldes blant annet våre geologiske og klimatiske forhold. Radon måles i enheten Becquerel per kubikkmeter (Bq/m3), som sier hvor mange radonatomer som sender ut radioaktiv stråling i hver kubikkmeter luft per sekund.
Statens strålevern
Statens Strålevern anbefaler alle å måle radon, og har satt en grense på 100 Bq/m³ for når man bør iverksette tiltak. Radonkonsentrasjonene i inneluft i norske boliger har økt de siste 20 - 30 årene, og er ofte høyest i nyere boliger. Dette skyldes at vi bygger ”tette og isolerte” hus med liten utlufting, noe som fører til at radongassen ”hoper seg opp inne”. Stor temperaturforskjell mellom inne- og uteluft, særlig om vinteren, kan skape et undertrykk, som kan bidra til økt innstrømning av radon. Prosedyre for måling av radon med sporfilm:
- Målingen må utføres i vinterhalvåret (oktober til april).
- Proff utplasserer sporfilm i bygget (normalt med 2-5 i leilighet/bolig.
- Sporfilm skal stå i minst 2 måneder og Proff samler dem inn.
- Sendes til analyse ved samarbeidende laboratorium.
- Rapport med målte radonverdier presenteres for kunde.
- Ved for høye verdier anbefales tiltak for å redusere radonstråling.